In 1972 werd een schuchtere poging ondernomen in de voormalige Kredietbank om in clubverband met schaken te beginnen. Er werd gestart met een schaaktornooi achter het bord in Brussel. Nadien werd er gestart met een tornooi van correspondentieschaken. Op zijn hoogtepunt deden er ongeveer een 160 collega’s (en familieleden) aan mee. Dit tornooi werd jaarlijks afgesloten met de "KB-Schaakdag" (nu “KBC-Schaakdag”). Ondertussen werd contact gezocht met andere “KB-groepen” die ook intentie hadden om met schaakactiviteiten te beginnen. Er werden onder andere regionale tornooien georganiseerd in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Verder waren er buitenlandse ontmoetingen met KB-Luxemburg en Kredietbank Bankverein Bremen in Duitsland.

Momenteel wordt er een competitie achter het bord op dinsdagavond gespeeld in Brussel en Leuven. Deze tornooien worden begin mei afgesloten met een snelschaaktornooi, er worden dan partijen gespeeld van 5 minuten per speler. Naast deze tornooien zijn er nog regionale ontmoetingen in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Het huidig correspondentieschaaktornooi telt 17 spelers verdeeld over 2 reeksen. Dit tornooi loopt over een periode van ongeveer anderhalf jaar. Onze KBC-Schaakdag wordt georganiseerd in het najaar. In december wordt een schaaksimultaan georganiseerd. Een tiental spelers van ons schaakclub nemen het dan op tegen een Belgische topschaker. Gedurende het schaakseizoen nemen een aantal spelers ook deel aan het Interprofessioneel Tornooi van Brussel. Daarin worden teams van onder meer Fortis, Nationale Bank, Belgacom, MIVB, Dexia, … partij gegeven.

Het bestuur van de KBC Schaakclub

V.l.n.r. wijlen Piet Van den Bossche, Koen Jans (geen bestuurslid), Marc Bosschem, 

Wilfried Gys (Organisatie Antwerpen), Stefan Van Slycken (Organisatie Oost- en West-Vlaanderen), Jos Vleugels , 

Herman Brugghemans (Voorzitter), Paul Mertens (geen bestuurslid).


Voorstelling:

In de personeelskring KBC SCHAAKCLUB kan ieder KBC personeelslid en familieleden de schaaksport beoefenen. Iedereen vindt zijn gading bij ons, van beginner tot sterke schaker.
Welke schaakactiviteiten organiseren we?

We spelen van oktober tot maart een SCHAAKCOMPETITIE ACHTER HET BORD in het Hof ten Hemelrijk, in Opwijk, op dinsdagavond. We starten om 19u30 en per avond wordt één partij gespeeld met het tempo 1u + 30 sec/zet per speler. Dit tornooi wordt in april afgesloten met een snelschaaktornooi, er worden dan partijen gespeeld van 5 minuten per speler.

Tevens organiseren we een CORRESPONDENTIESCHAAKTORNOOI waarbij via mail de schaakzetten worden doorgestuurd. De KBC Schaakkring levert u daartoe een overzichtelijke Excel met daarin ruimte voor individuele schaakzetten en een bordopstelling voor beide spelers. Dit tornooi loopt over een periode van 11 maanden.

In december wordt een KBC-SCHAAKSIMULTAAN georganiseerd. Een tiental spelers van onze schaakclub nemen het dan op tegen een Belgische topschaker.

De verschillende schaakkringen organiseren ook hun JAARLIJKS SCHAAKONTMOETING. Op deze ontmoetingen wordt gedurende een ganse dag een rapidtornooi gespeeld met partijen van 25 minuten per speler. Hier heb je dan de mogelijkheid om schakers van de verschillende kringen te ontmoeten en uw schaaksterkte te verbeteren. De regionale ontmoetingen van West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen gaan door in mei en juni. De regionale ontmoeting van Antwerpen gaat door in oktober. De KBC-Schaakdag van de nationale schaakkring wordt georganiseerd in november. Indien meer interesse organiseren we ook een Limburgs schaaktornooi.

Tot slot is er ook een KBC_ZOMERSCHAAKTORNOOI. Dit wordt steeds samen georganiseerd met de verantwoordelijke van Fedasil. Er wordt elke vrijdag geschaakt tussen 12u30’ en 14u15’ in het Klein Kasteeltje te Brussel samen met een aantal asielzoekers. Dit is ooit gestart als "Canaletto", een initiatief van de Vlaamse overheid in Brussel en enkele lokale verenigingen om de buurt langs het kanaal sociaal op te fleuren. Van bij de start was KBC bij een aantal activiteiten betrokken, waaronder ook schaken. Op deze link http://www.standaard.be/cnt/g9h6h2b9 vind je een artikel uit de standaard over Canaletto: “KBC haalt band met Molenbeek aan”.

Aansluiten:

Je kan aansluiten door contact op nemen met één van de onderstaande bestuursleden. Je kan ook steeds inschrijven op één van de activiteiten van de schaakkringen die via “Activiteiten en aanbiedingen van de week” op KBC Connect worden gepubliceerd.

Bestuursleden en functie:

• Herman Brugghemans : Voorzitter Nationaal & Brabant – Secretaris regio Antwerpen – Penningmeester regio Oost & West-Vlaanderen
• Wilfried Gys : Voorzitter regio Antwerpen – Penningmeester Nationaal & Brabant – Secretaris regio Oost & West-Vlaanderen
• Stefan Van Slycken : Voorzitter regio Oost & West-Vlaanderen – Secretaris Nationaal & Brabant – Penningmeester regio Antwerpen
• Marc Bosschem : Nationaal erevoorzitter – Organisator Schaakcompetitie achter het bord en Zomerschaaktornooi
• Jos Vleugels : Vertegenwoordiger – Administratie en overkoepelend budgetcontrole

Activiteiten:

• Schaakkampioenschap achter bord (terugronde) - januari/februari/maart
• Afsluiting schaakkampioenschap achter bord - april
• Schaakontmoeting West-Vlaanderen - mei/juni
• Schaakontmoeting Oost-Vlaanderen - mei/juni
• Schaken Klein Kasteeltje - elke vrijdag in de zomerperiode
• Schaakontmoeting Antwerpen - oktober
• Start schaakkampioenschap achter bord - oktober/november/december
• Schaakontmoeting Brabant - november
• Start correspondentietornooi - december
• Schaaksimultaan - december